Kotlety gryczane z serem i łososiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1940
Kotlety gryczane z serem i łososiem
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g wędzonego łososia w plastrach
  • 30 g serka kanapkowego
  • 2 szklanki kaszy gryczanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • pęczek zielonego koperku
  • sól
  • olej do głębokiego smażenia
  • pieprz

Opis przygotowania:

Koperek zielony umyć, osączyć z wody i posiekać drobno. Kaszę gryczaną opłukać pod bieżącą wodą, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do ugotowanej wcześniej kaszy. Następnie wbić do tego jajko i dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować małe kotlety, po czym przełożyć ja na 4 łyżki rozgrzanego oleju na patelni i smażyć z obu stron do czasu, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Na usmażone kotlety wyłożyć ser kanapkowy oraz plastry wędzonego łososia. Całość posypać pokrojonym koperkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów