Gulasz z marchwi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1568
Gulasz z marchwi
fot. Like_the_Grand_Canyon / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 4 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 2 pęta kiełbasy śląskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka maki
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki oraz marchew przełożyć do rondla, po czym zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować ze skórą do miękkości. Następnie odcedzić, obrać ze skóry, ziemniaki pokroić na kawałki, a marchew w talarki. Czosnek i cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojoną w plastry kiełbasę i zrumienić. Później wlać do tego bulion warzywny, dodać ugotowaną wcześniej marchew z ziemniakami i gotować na średnim ogniu przez 1,5 minuty. Śmietanę wymieszać z mąką oraz pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i wlać do całości. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i szybko zagotować. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia i przełożyć do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów