Kotlety kalafiorowo-ziemniaczane w sosie serowym

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 3 duże ziemniaki
  • 1 kalafior
  • 1 jajko
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej do głębokiego smażenia
  • Na sos serowy:
  • 15 g tartego sera cheddar
  • 3 łyżki masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka maki pszennej
  • szczypta świeżo tartej gałki muszkatołowej
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania

Ziemniaki oraz kalafiora umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Kalafiora podzielić na różyczki, po czym zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i połączyć z ugotowanym wcześniej ziemniakami. Połączone składniki ubić tłuczkiem na jednolitą masę i uformować z niej ręcznie kotlety. Jajko wbić na talerz i roztrzepać widelcem. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą. Uformowane kotlety panierować w jajku, bułce tartej i smażyć na złoty kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos serowy: masło stopić w rondlu, wsypać mąkę i dokładnie rozmieszać. Następnie wlać do tego mleko i energicznie wymieszać. Potem wsypać do tego startą gałkę muszkatołową, doprawić szczyptą soli oraz pieprzu i gotować na małym ogniu do czasu, aż składniki zgęstnieją. Wtedy dodać do tego tarty ser cheddar i cały czas mieszać trzepaczką, aż ser się roztopi całkowicie. Wówczas ściągnąć z ognia i polać potrawę.

0 komentarzy

Podobne przepisy