Rösti

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 10 g tartego parmezanu
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 brokuł
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania

Brokuła umyć, podzielić na różyczki, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, po czym zetrzeć na tarce jarzynowej o średnich oczkach i przełożyć do miski. Następnie wsypać do tego mąkę, wbić jajko, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć na cały rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu drugiej strony dodać do tego ugotowany wcześniej brokuł, wszystko posypać suszonym majerankiem i tartym parmezanem. Składniki nakryć i smażyć do czasu całkowitego rozpuszczenia się sera. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

0 komentarzy