Kiełbasa wegetariańska

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5594
Kiełbasa wegetariańska
fot. Like_the_Grand_Canyon / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 ml pikantnego keczupu
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1,5 szklanki pszenicy bulgur
  • 1 łyżeczka drożdży odżywczych w płatkach
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżka mąki sojowej + 1 łyżka wody
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki przypraw do drobiu
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki
  • 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • sól

Opis przygotowania:

Pszenicę bulgur opłukać pod bieżąca wodą, zalać ją 2,5 szklankami lekko osolonej wody, zagotować na dużym ogniu, po czym zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 20 minut. Ugotowaną ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym przez 10 minut. Po tym czasie przełożyć ją do miski, wsypać mąkę pszenną i sojową z 1 łyżką wody, dodać drożdże odżywcze i wsypać wszystkie przyprawy z podanych wyżej składników. Następnie wlać do tego sos sojowy i całość wyrobić ręcznie Wyrobionymi składnikami napełnić specjalną folię do wyrobów wędliniarskich, po czym ją zawiązać z każdej strony dratwą i przełożyć na rozgrzany olej na patelni. Całość smażyć ze wszystkich stron po 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu, odciąć zawiązane końce i wyłożyć na talerz i polać keczupem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów