Halibut ze spaghetti w sosie śmietankowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2817
Halibut ze spaghetti w sosie śmietankowym
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g filetów z halibuta
  • 30 g makaronu spaghetti
  • 20 g kiełków zielonego groszku
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka przypraw do ryb
  • olej do smażenia
  • pieprz sól
  • Na sos śmietankowy:
  • 100 ml śmietany 18%
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tłuczonych orzechów włoskich

Opis przygotowania:

Halibuta oraz kiełki zielonego groszku umyć i osączyć z wody. Rybę oprószyć pieprzem, solą, przyprawą do ryb i smażyć na złoty kolor na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Usmażoną osaczyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Makaron spaghetti zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do ryby.

Przygotować sos śmietankowy; czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Mąkę wymieszać ze śmietaną i przelać do zeszklonego czosnku. Potem dodać do tego tłuczone orzechy włoskie, doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i zagotować. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia i przelać na makaron.

Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni, dodać kiełki zielonego groszku, oprószyć je szczyptą soli i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko polać sokiem cytrynowym

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów