Naleśniki z mięsem, serem i ziemniakami

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 15 g tartego sera cheddar
  • 4 ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • olej do głębokiego smażenia
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • Na ciasto naleśnikowe:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mąki pszennej

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, potem pokroić w cienkie krążki, oprószyć szczyptą soli i usmażyć na złoty kolor w mocno rozgrzanym oleju na patelni. Usmażone osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mięso mielone, pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki, oprószyć pieprzem, solą, imbirem i smażyć na patelni, do czasu, aż zmieni kolor. Potem dodać do tego tarty ser cheddar, wymieszać i smażyć do czasu, kiedy ser zacznie się roztapiać. Wtedy całość ściągnąć z ognia. Przygotować ciasto na naleśniki: mleko przelać do rondla, wsypać do tego mąkę i wbić jajko. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, po czym składniki dokładnie wymieszać, aby powstała konsystencja gęstej śmietanki. Następnie rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni i chochelką wlewać stopniowo wyrobione ciasto. Naleśniki smażyć na rumiany kolor z obu stron. Usmażone ściągnąć z ognia i nałożyć na nie usmażone wcześniej mięso z serem.
Wszystko zawinąć w rulony, dodać do smażonych ziemniaków na talerzu i udekorować drobnym szczypiorkiem .

0 komentarzy

Podobne przepisy