Ryż smażony po tajsku

magdam

Autor:

Przepisów: 90

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 4 szklanki ryżu ugotowanego, zimnego
  • 100 g kukurydzy konserwowej
  • 150 g podsmażonych filetów z kurczaka
  • 1 brokuł
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu śliwkowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka chilli w proszku
  • olej do smażenia
  • sól do smaku

Opis przygotowania

Ugotuj brokuły w lekko osolonej wodzie, a następnie podziel je na różyczki. Rozgrzej odrobinę oleju na patelni i podsmaż na niej posiekany czosnek. Dodaj ugotowany ryż, pokrojone na kawałki filety z kurczaka, chilli oraz kukurydzę. Wszystko wymieszaj i smaż przez 7 minut. Pod koniec smażenia dopraw do smaku solą i sosem śliwkowym. Przed podaniem udekoruj posiekaną natką pietruszki i skrop sokiem z cytryny. Smacznego!

0 komentarzy

Podobne przepisy