Ryż smażony po tajsku

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5042
Ryż smażony po tajsku
fot. Ned Raggett / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 4 szklanki ryżu ugotowanego, zimnego
  • 100 g kukurydzy konserwowej
  • 150 g podsmażonych filetów z kurczaka
  • 1 brokuł
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu śliwkowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka chilli w proszku
  • olej do smażenia
  • sól do smaku

Opis przygotowania:

Ugotuj brokuły w lekko osolonej wodzie, a następnie podziel je na różyczki. Rozgrzej odrobinę oleju na patelni i podsmaż na niej posiekany czosnek. Dodaj ugotowany ryż, pokrojone na kawałki filety z kurczaka, chilli oraz kukurydzę. Wszystko wymieszaj i smaż przez 7 minut. Pod koniec smażenia dopraw do smaku solą i sosem śliwkowym. Przed podaniem udekoruj posiekaną natką pietruszki i skrop sokiem z cytryny. Smacznego!

Autor: magdam

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów