Krokiety ziemniaczano-serowe z żurawiną

wd2005

Autor:

Przepisów: 3637

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 10 g tartego sera Gouda
  • 4 ziemniaki
  • 3 łyżki panierki panko
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kapusta pekińska
  • 1 cykoria zielona
  • 1 mała marchew
  • olej do głębokiego smażenia
  • 1 jajko
  • sól

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę pekińską oraz cykorię pokroić drobno i przełożyć do miski. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do pokrojonych składników. Żurawinę sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Następnie wlać do tego oliwę z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować w mundurkach do miękkości i odcedzić. Następnie obrać je ze skóry i ubić tłuczkiem razem z serem. Z ubitych składników uformować ręcznie kotlety. W kotletach zrobić wgniecenie palcem i napełnić je sparzoną wcześniej żurawina. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Na drugi talerz przesypać panierkę panko. Panierować przygotowane kotlety najpierw w roztrzepanym jajku, potem w panierce i smażyć na złoty kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni. Usmażone ściągnąć z ognia, osaczyć z tłuszczu i dodać do składników na talerzu.

0 komentarzy

Podobne przepisy