Kukurydza smażona z warzywami i majonezem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1813
Kukurydza smażona z warzywami i majonezem
fot. kthread / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 kukurydze
  • 2 pomidory
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 liście czerwone kapusty
  • garść świeżej mięty
  • olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
  • sól

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa oraz miętę umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w ćwiartki i wyłożyć na talerz. Marchew obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Liście kapusty czerwonej pokroić w cienkie plastry. Pokrojoną kapustę oraz marchew zalać lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do pokrojonych pomidorów wraz z majonezem. Następnie kukurydze obrać z liści, odciąć końce, oprószyć szczyptą soli i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu. Smażyć do czasu, aż się przyrumieni, wtedy ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki oraz liśćmi mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów