Pyzy w bulionie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1715
Pyzy w bulionie
fot. Social Geek / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 600 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 1 dziki brokuł
  • sól
  • Na pyzy:
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Dziki brokuł pokroić na kawałki, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić.

Przygotować pyzy: połowę ziemniaków przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i gotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i przemielić przez maszynkę do mięsa. Drugą połowę ziemniaków obrać ze skóry, umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i usunąć nadmiar wody. Do startych ziemniaków dodać przepuszczone przez maszynkę ziemniaki, wbić jajko, wsypać sól oraz mąkę i z całości wyrobić ciasto. Uformować z niego ręcznie małe kule i wrzucić do gotowanego bulionu. Całość gotować przez 7 minut na średnim ogniu, a następnie ściągnąć z ognia i wraz z bulionem przelać do miseczek. Dodać do tego ugotowany wcześniej dziki brokuł i podawać na gorąco.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów