Pudding chlebowy z rodzynkami i chałką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1922
Pudding chlebowy z rodzynkami i chałką
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 150 ml śmietany kremówki
  • 30 ml ciemnego rumu
  • 10 g rodzynek
  • 6 kromek chleba tostowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 słodka chałka

Opis przygotowania:

Chleb tostowy pozbawić skórek, połamać na drobne kawałki i przełożyć do wysmarowanego masłem odpowiedniego naczynia do zapiekania. Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osaczyć z jej nadmiaru i dodać do składników. Następnie chałkę połamać na drobne kawałeczki. Jajka zmiksować z cukrem pudrem, po czym wymieszać z pokruszoną chałką i dodać do całości. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone składniki wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywna pianę mikserem, potem wlać do niej rum i ponownie zmiksować. Zmiksowane składniki wyłożyć na upieczony pudding. Gotowy podawać w naczyniu, w którym się zapiekał.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów