Pancit

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2756
Pancit
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu tagliatelle
  • 20 g szynki wędzonej w plastrach
  • 4 rzodkiewki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 plastry cytryny do dekoracji
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki mleka
  • 1 cebula
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Makaron zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Warzywa umyć i osączyć z wody. Rzodkiewkę pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Plastry szynki pokroić w słomkę. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Następnie rozgrzać olej na patelni i zeszklić na nim cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną szynkę, natkę zielonej pietruszki, rzodkiewkę i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Potem dodać do tego ugotowany wcześniej makaron, wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 2 minuty. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć do miski. Jajka wbić do rondla i wymieszać z mąka oraz mlekiem. Wymieszane składniki przelać na rozgrzana patelnię bez tłuszczu i smażyć, do czasu, aż się zetną. Wówczas ściągnąć z ognia, zawinąć w jeden, długi rulon i pokroić na kawałki. Pokrojone jajka dodać do potrawy. Całość udekorować plastrami cytryny.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów