Jaja w gnieżdzie

wd2005

Autor:

Przepisów: 3586

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Jaja w gnieżdzie

    Dodane przez: wd2005

    Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

  • Jaja w gnieżdzie

    Dodane przez: wd2005

    Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 300 g kiełków rzodkiewki
  • 2 jaja kacze
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko kurze
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól

Opis przygotowania

Majonez wymieszać z musztardą i wyłożyć na talerz. Kiełki rzodkiewki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru, zalać oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli i wyłożyć na talerz w formie gniazda. Następnie jajka kacze przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na miękko. Ugotowane odcedzić i obrać ze skorupek. Jajko kurze roztrzepać widelcem na talerzu. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą, po czym obrane jajka kacze panierować w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na rumiany kolor. Usmażone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i dodać do składników na talerzu.

0 komentarzy

Podobne przepisy