Polenta z serem, dżemem i kapustą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1619
Polenta z serem, dżemem i kapustą
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g mąki kukurydzianej
  • 15 g tartego sera cheddar
  • 2 łyżki gotowego dżemu jagodowego
  • 2 łyżki mąki
  • 2 liście kapusty pekińskiej
  • 1 l l wody
  • 1 białko jajko
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól

Opis przygotowania:

Mąkę kukurydzianą wymieszać z tartym serem cheddar. Następnie zagotować 1 l wody z 1 łyżeczką soli i kiedy woda zacznie wrzeć - wsypać stopniowo wymieszaną mąkę z serem. Całość mieszać drewnianą łyżką, po czym zmniejszyć ognień i gotować do czasu, aż składniki zgęstnieją. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Potem dodać do tego gotowy dżem jagodowy. Białko jajka roztrzepać widelcem na talerzu. Mąkę przesypać na drugi talerz. Liście kapusty pekińskiej zanurzyć w roztrzepanym białku, potem w mące i smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju przez 30 sekund. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów