Palt z powidlami

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 200 g gotowych powideł śliwkowych
  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 3 łyżki maki jęczmiennej
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 kg ziemniaków

Opis przygotowania

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, osączyć z wody, pokroić na kawałki i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Przepuszczone ziemniaki wyłożyć na stolnicę i oprószyć solą. Następnie dodać do tego obie mąki i z całości zagnieść ciasto. Uformować z niego małe kulki, po czym zrobić w nich wgniecenia palcem i napełnić je mięsem mielonym. Całość ponownie zlepić w kulki i wrzucić do 1,5 gotującej się wody. Gotować przez 20 minut, a następnie wyciągnąć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Masło stopić na patelni i polać nim ugotowane kulki. Wszystko przełożyć powidłami śliwkowymi i podawać do spożycia.

0 komentarzy

Podobne przepisy