Palt z powidlami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1223
Palt z powidlami
fot. Mrs. Gemstone / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g gotowych powideł śliwkowych
  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 3 łyżki maki jęczmiennej
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 kg ziemniaków

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, osączyć z wody, pokroić na kawałki i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Przepuszczone ziemniaki wyłożyć na stolnicę i oprószyć solą. Następnie dodać do tego obie mąki i z całości zagnieść ciasto. Uformować z niego małe kulki, po czym zrobić w nich wgniecenia palcem i napełnić je mięsem mielonym. Całość ponownie zlepić w kulki i wrzucić do 1,5 gotującej się wody. Gotować przez 20 minut, a następnie wyciągnąć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Masło stopić na patelni i polać nim ugotowane kulki. Wszystko przełożyć powidłami śliwkowymi i podawać do spożycia.

0 komenatrzy

Podobne przepisy