Kotlety mielone z sosem śmietankowym

bajka

Autor:

Przepisów: 7

Ocena:

(średnia: 4.00, 1 głos)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1/8 l śmietany
  • 1 łyżka pietruszki posiekanej
  • 4 łyżki bułki tartej
  • biały pieprz
  • sól
  • Sos:
  • 1 łyżka mąki gładkiej
  • 1/4 l śmietany kwaśnej
  • 1 łyżka pietruszki posiekanej
  • 1 łyżka papryki słodkiej

Opis przygotowania

Mięso mielone wymieszaj ze śmietaną, bułką tartą, posiekaną pietruszką. Dopraw białym pieprzem i solą. Tak przygotowaną masę mięsną podziel na 8 kawałków i uformuj kotlety. Roztop masło na patelni rozgrzanej do średniej temperatury tak, aby się spieniło. Smaż kotlety na złocisty kolor, co jakiś czas potrząsając patelnią, aby kotlety nie przywarły do niej. Jeżeli tak się stanie - zdejmij patelnię z kuchenki i chwilę odczekaj, a kotlet po jakimś czasie powinien się odczepić.
Do wytopionego tłuszczu wsyp mąkę, dodaj paprykę, dokładnie wymieszaj i wlej kwaśną śmietanę.Pozwól, aby sos się zagotował i dopraw do smaku pieprzem i solą.
Kotlety włóż do sosu i podduś na wolnym ogniu. Gotowe kotlety podawaj np. z gotowanymi ziemniakami. Udekoruj pietruszką.

6 komentarzy

odpowiedz

brzmi pysznie.dzisiaj bde robiła

odpowiedz

Smakowalo nawet mojemu synkowi a on jest bardzo wybredny palce lizac

odpowiedz

Wędruje do ulubionych. W przyszły tygodniu zrobię

odpowiedz

hmm no niezle.... smietana w nadziedziu... jak i w sosie, oprocz tego pozostale skladniki z niemala zawartoscia tluszczu rowniez wliczone :) brzmi pysznie...

odpowiedz

mam nadzieję, że będzie smakować. :)

odpowiedz

Zrobione, zjedzone. Smakowało wszystkim.Do kotletów i ziemniaków podałam jeszcze surówkę z kiszonej kapusty,

Podobne przepisy