Kanapki z pesto, serem i gruszką

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 200 g gruszek w syropie
  • 30 g białego sera twarogowego
  • 1 bagietka
  • 1 kwiat ozdobny do dekoracji
  • Na pesto:
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 15 g tartego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek świeżej bazylii
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania

Bazylię umyć i osączyć z wody. Bagietkę pokroić na cienkie kromki.
Przygotować pesto: umytą bazylię posiekać drobno nożem i przełożyć do moździerza. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do posiekanej bazylii. Następnie dodać tarty parmezan, po czym składniki zalać oliwą z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie rozetrzeć. Roztartymi składnikami wysmarować pokrojoną bagietkę.
Gruszki osączyć z syropu, pokroić w cienkie plastry i dodać do składników. Całość posypać pokruszonym serem twarogowym, przełożyć na talerz i udekorować ozdobnym kwiatem.

0 komentarzy

Podobne przepisy