Kanapki z pesto, serem i gruszką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3201
Kanapki z pesto, serem i gruszką
fot. Tracy Hunter / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g gruszek w syropie
  • 30 g białego sera twarogowego
  • 1 bagietka
  • 1 kwiat ozdobny do dekoracji
  • Na pesto:
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 15 g tartego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek świeżej bazylii
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Bazylię umyć i osączyć z wody. Bagietkę pokroić na cienkie kromki.

Przygotować pesto: umytą bazylię posiekać drobno nożem i przełożyć do moździerza. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do posiekanej bazylii. Następnie dodać tarty parmezan, po czym składniki zalać oliwą z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie rozetrzeć. Roztartymi składnikami wysmarować pokrojoną bagietkę.

Gruszki osączyć z syropu, pokroić w cienkie plastry i dodać do składników. Całość posypać pokruszonym serem twarogowym, przełożyć na talerz i udekorować ozdobnym kwiatem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów