Lasagne z wieprzowiną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1655
Lasagne z wieprzowiną
fot. jasonlam / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 40 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 30 g makaronu lasagne
  • 2 dymki ze szczypiorkiem
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Makaron lasagne podzielić na dwie części (większą i mniejszą). Większą połamać na duże kawałki, a mniejszą pokroić w słomkę, po czym całość zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Warzywa umyć i osączyć z wody. Dymkę wraz z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w cienkie krążki i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać mielone mięso wieprzowe i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie dodać do tego przecier pomidorowy, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz mieloną papryką, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2 minuty. Potem dodać do tego ugotowany wcześniej makaron, ponownie wymieszać, dusić jeszcze przez 30 sekund, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów