Lasagne z wieprzowiną

wd2005

Autor:

Przepisów: 3582

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Lasagne z wieprzowiną

    Dodane przez: wd2005

    jasonlam / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 40 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 30 g makaronu lasagne
  • 2 dymki ze szczypiorkiem
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Makaron lasagne podzielić na dwie części (większą i mniejszą). Większą połamać na duże kawałki, a mniejszą pokroić w słomkę, po czym całość zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Warzywa umyć i osączyć z wody. Dymkę wraz z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w cienkie krążki i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać mielone mięso wieprzowe i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie dodać do tego przecier pomidorowy, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz mieloną papryką, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2 minuty. Potem dodać do tego ugotowany wcześniej makaron, ponownie wymieszać, dusić jeszcze przez 30 sekund, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

0 komentarzy

Podobne przepisy