Frito Pie

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2874
Frito Pie
fot. jasonlam / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g czerwonej fasoli w zalewie
  • 150 g tortilla chips (serowe)
  • 25 g sera gouda w całości
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka chili
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę zieloną i czerwoną pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną marchew, paprykę i smażyć przez 1,5 minuty, na średnim ogniu. Potem dodać do tego przecier pomidorowy oraz osączoną z zalewy fasolę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości składników. Chipsy z tortilli przesypać na talerz, po czym wyłożyć na nie duszone składniki. Ser gouda zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i dodać do składników. Wszystko posypać pokrojoną wcześniej cebulą oraz zieloną natka pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów