Alfajores z powidłami śliwkowymi

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1925
Alfajores z powidłami śliwkowymi
fot. From Argentina With Love / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 200 g powideł śliwkowych
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 15 g mielonych orzechów włoskich
  • Na ciasto:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka startej skórki cytrynowej

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do wymieszanych składników wbić jajka, wsypać startą skórkę cytrynową, dodać masło, wlać ekstrakt waniliowy i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość 0,8 mm i wyciąć w nim krążki szklanką. Wycięte ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 300°C stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, wysmarować powidłami śliwkowymi i posypać mielonymi orzachami włoskimi. Wszystko zlepić razem, a następnie obtoczyć wiórkami kokosowymi i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów