Profiteroles (ciastka)

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • Na ciasto:
  • 100 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 3 białka jajek
  • 2 łyżki mleka
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • sól
  • Na wypełnienie:
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 50 g masła
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Na polewę:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 30 g masła
  • 1 łyżeczka brązowego cukru

Opis przygotowania

Przygotować ciasto: masło stopić w rondlu na małym ogniu, wlać do niego mleko, wymieszać i zagotować. Mąkę zmieszać ze szczyptą soli, po czym stopniowo wsypywać do zagotowanych składników, cały czas mieszając. Białka ubić mikserem z cukrem pudrem na sztywną pianę i dodać do zagotowanych składników. Wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i ściągnąć z ognia. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką nałożyć na nią przygotowaną wcześniej masę. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć, przestudzić i przekroić na połówki.
Przygotować wypełnienie: masło stopić w rondelku na małym ogniu, po czym wlać do niego syrop klonowy, wsypać cukier brązowy, szczyptę soli i dokładnie wymieszać, aby składniki dobrze się rozpuściły. Wtedy ściągnąć z ognia, przestudzić, a potem poleć tym jedną połowę przekrojonych ciastek. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem oraz ekstraktem waniliowym na puszysta pianę. Ubitą przełożyć na drugą połowę przekrojonych ciastek i wszystko razem zlepić w całość i przełożyć na talerz.
Przygotować polewę: czekoladę połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla, dodać do tego masło oraz cukier brązowy i rozpuścić na małym ogniu. Rozpuszczone składniki dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia i polać ciastka na talerzu.

0 komentarzy

Podobne przepisy