Makrela z selerem jabłkiem i cebulą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1669
Makrela z selerem jabłkiem i cebulą
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 wędzona makrela
  • 1 seler
  • 1 słodkie jabłko Champion
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Seler obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, zalać 1 szklanką lekko osolonej wody i zagotować. Zagotowany odcedzić i przełożyć do miski. Jabłko obrać ze skory, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w drobną kostkę i dodać do ugotowanego wcześniej selera. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Dodać do tego pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki. Całość zalać sokiem cytrynowym, doprawić do smaku szczyptą soli, cukrem i cynamonem, dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz. Makrelę obrać ze skóry, usunąć ości i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów