Makrela z selerem jabłkiem i cebulą

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 1 wędzona makrela
  • 1 seler
  • 1 słodkie jabłko Champion
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Seler obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, zalać 1 szklanką lekko osolonej wody i zagotować. Zagotowany odcedzić i przełożyć do miski. Jabłko obrać ze skory, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w drobną kostkę i dodać do ugotowanego wcześniej selera. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Dodać do tego pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki. Całość zalać sokiem cytrynowym, doprawić do smaku szczyptą soli, cukrem i cynamonem, dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz. Makrelę obrać ze skóry, usunąć ości i dodać do całości.

0 komentarzy

Podobne przepisy