Champorado

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Champorado

    Dodane przez: iwona

    joshwept / CC-BY 2.0

Składniki

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 łyżeczka tłuczonych pistacji
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta soli

Opis przygotowania

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami mleka, dodać cukier, szczyptę soli i ugotować na sypko. Ugotowany odparować, utłuc tłuczkiem na jednolitą masę i przełożyć na talerz. Czekoladę połamać na drobne kawałki i przełożyć do rondla. Następnie wlać do niej 2 łyżki wody i rozpuścić na małym ogniu. Do rozpuszczonej czekolady wsypać cynamon, płatki owsiane oraz tłuczone pistacje. Całość dokładnie wymieszać, szybko zagotować, po czym ściągnąć z ognia i połączyć z ugotowanym wcześniej ryżem.

0 komentarzy