Masło cytrynowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1884
Masło cytrynowe
fot. French Tart / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 220 c cukru
  • 120 g masła
  • 4 jajka
  • 4 cytryny
  • 1 żółtko

Opis przygotowania:

Cytryny sparzyć szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Następnie skórkę zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i wycisnąć sok z cytryn. Wyciśnięty miąższ odrzucić. Masło stopić w rondku i rozpuścić na małym ogniu z cukrem. Ubić mikserem 4 jajka oraz osobno 1 żółtko. Ubite dodać do rozpuszczonych składników na ogniu i wlać do tego wyciśnięty sok cytrynowy oraz startą skórkę cytrynową. Całość dokładnie wymieszać i gotować przez 10-15 minut, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Następnie wszystko ściągnąć z ognia i przestudzić. Gotowe wyłożyć do miseczki, albo do słoika i zamrozić.

0 komenatrzy

Podobne przepisy