Masło cytrynowe

wd2005

Autor:

Przepisów: 3586

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 220 c cukru
  • 120 g masła
  • 4 jajka
  • 4 cytryny
  • 1 żółtko

Opis przygotowania

Cytryny sparzyć szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Następnie skórkę zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i wycisnąć sok z cytryn. Wyciśnięty miąższ odrzucić. Masło stopić w rondku i rozpuścić na małym ogniu z cukrem. Ubić mikserem 4 jajka oraz osobno 1 żółtko. Ubite dodać do rozpuszczonych składników na ogniu i wlać do tego wyciśnięty sok cytrynowy oraz startą skórkę cytrynową. Całość dokładnie wymieszać i gotować przez 10-15 minut, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Następnie wszystko ściągnąć z ognia i przestudzić. Gotowe wyłożyć do miseczki, albo do słoika i zamrozić.

0 komentarzy

Podobne przepisy