Omlet z ziemniakami, szparagami i serem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1833
Omlet z ziemniakami, szparagami i serem
fot. jamieanne / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 20 g zielonych szparagów
  • 20 g wędzonego boczku w plastrach
  • 20 g koziego sera twarogowego
  • 4 jajka
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Jajka wbić do rondla, po czym wlać do nich mleko, wsypać mąkę, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie roztrzepać trzepaczką. Roztrzepane składniki przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć do czasu, aż całość się zetnie. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Boczek pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać ze skóry, pokroić na kawałki i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone ziemniaki i szparagi. Składniki oprószyć szczyptą soli oraz mielonej papryki i smażyć do czasu, aż się przyrumienią. Wtedy dodać pokrojony boczek i smażyć do czasu, aż mięso się przyrumieni. Usmażone ściągnąć z ognia i przełożyć na omlet na talerzu. Dodać do tego ser twarogowy i posypać mieloną papryką czerwoną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów