Nalewka z jarzębiny

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 8398

Składniki:

  • 1 kg jarzębiny lekko zmrożonej
  • 0,5 l spirytusu
  • 3 szklanki przegotowanej wody
  • 0,5 kg cukru
  • sok z jednej cytryny
  • posiekana skorka z pomarańcza

Opis przygotowania:

Owoce jarzębiny zebrane po pierwszym mrozie sparzyć wrzątkiem, następnie wysypać na sitko osuszyć. Jarzębinę wsypać do słoja, zasypać cukrem i zalać spirytusem rozcieńczonym z wodą. Dodać skórkę z pomarańczy i zakryć słój. Nalewkę odstawić na jeden miesiąc i trzymać w temperaturze pokojowej. Po tym czasie nalewkę zlać do butelki, cedząc przez sitko. Do spożycia podawać lekko schłodzoną.

2 komentarze

Po przymrozkach można zbierć liście pod jarzebiną, bo owoce są zjedzone przez ptaki lub opadły, Jarzebinę zbieramy w drugiej połowie wrzesnia i mrozimy w zamrażalniku.
pozdr Z

robiłem tylko według tego przepisu i uważam,że jest świetna,moi goście też tak uznali.

Podobne przepisy