Nalewka z jarzębiny

wd2005

Autor:

Przepisów: 3586

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 1 kg jarzębiny lekko zmrożonej
  • 0,5 l spirytusu
  • 3 szklanki przegotowanej wody
  • 0,5 kg cukru
  • sok z jednej cytryny
  • posiekana skorka z pomarańcza

Opis przygotowania

Owoce jarzębiny zebrane po pierwszym mrozie sparzyć wrzątkiem, następnie wysypać na sitko osuszyć. Jarzębinę wsypać do słoja, zasypać cukrem i zalać spirytusem rozcieńczonym z wodą. Dodać skórkę z pomarańczy i zakryć słój. Nalewkę odstawić na jeden miesiąc i trzymać w temperaturze pokojowej. Po tym czasie nalewkę zlać do butelki, cedząc przez sitko. Do spożycia podawać lekko schłodzoną.

2 komentarze

odpowiedz

Po przymrozkach można zbierć liście pod jarzebiną, bo owoce są zjedzone przez ptaki lub opadły, Jarzebinę zbieramy w drugiej połowie wrzesnia i mrozimy w zamrażalniku.
pozdr Z

odpowiedz

robiłem tylko według tego przepisu i uważam,że jest świetna,moi goście też tak uznali.

Podobne przepisy