Kurczak z rozmarymem i ciecierzycą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1285
Kurczak z rozmarymem i ciecierzycą
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy w zalewie
  • 6 łyżek oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 udka z kurczaka
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Czosnek obrać ze skóry, pobroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać osączoną z zalewy ciecierzycę, doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i smażyć przez 2 minuty, na średnim ogniu. Usmażoną ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Następnie posypać ją pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki. Rozgrzać pozostały olej na patelni i dodać do niego udka z kurczaka. Mięso oprószyć szczyptą soli, pieprzu i mielonym rozmarynem. Dodać świeże gałązki rozmarynu i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości. Usmażone mięso ściągnąć z ognia i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów