Babeczki tiramisu

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2340
Babeczki tiramisu
fot. jamieanne / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 120 g roztopionego masła
  • 120 g cukru
  • 100 ml letniego mleka
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Na polewę:
  • 2 łyżeczki mielonej kawy
  • 1 filiżanka wrzącej wody
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • Na wypełnienie:
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym oraz zwykłym. Jajka wbić do rondla, wlać do nich mleko, dodać roztopione masło i razem zmiksować mikserem na jednolitą masę Następnie wsypywać stopniowo wymieszane składniki z mąką, cały czas miksując. Zmiksowane składniki przełożyć do papilotek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec na zloty kolor.

Przygotować polewę: zagotować wodę i zaparzyć 2 łyżeczki kawy wraz z cukrem brązowym w jednej filiżance. Namoczyć tym wyciągnięte i jeszcze gorące ciasto z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

Przygotować wypełnienie: śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę, przełożyć do szprycy i wyłożyć ją na namoczone i przestudzone ciasto. Całość posypać mielonym cynamonem oraz startą na tarce gorzką czekoladą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów