Stek z gnocchi i cebulą karmelizowaną

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2784
Stek z gnocchi i cebulą karmelizowaną
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g polędwicy wołowej
  • 3 łyżki oleju
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Na gnocchi:
  • 2 łyżki mąki do podsypania
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • Na karmelizację cebuli:
  • 150 ml wody
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • 3 czerwone cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 liść laurowy
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Przygotować gnocchi: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, zalać je 2 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i utłuc tłuczkiem. Następnie przełożyć je na stolnicę, dodać do nich mąkę, wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione podsypać mąką i rozwałkować w jeden długi rulon o grubości 2 palców, pociąć na równe kawałki, wrzucić je na 1,5 l gotującej się wody i gotować przez 3 minuty. Ugotowane odcedzić łyżką cedzakową. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni i dodać odcedzone gnocchi. Kluski smażyć do czasu, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Przygotować karmelizowaną cebulę: cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Rozgrzać mocno oliwę na patelni, wrzucić pokrojoną cebulę oraz czosnek granulowany i smażyć przez 10 minut. Po tym czasie dodać cukier brązowy, wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Następnie dodać liść laurowy, wlać wino oraz wodę. Składniki dokładnie wymieszać, przykryć i dusić przez 7 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodać ocet balsamiczny, sok z cytryny, doprawić pieprzem oraz solą, dobrze wymieszać i dusić jeszcze przez 4-5 minut. Całość ściągnąć z ognia i wyłożyć na gnocchi.

Mięso wysmarować olejem, oprószyć pieprzem oraz solą i piec do miękkości na rozpalonym grillu. Gotowe dodać do pozostałych składników. Całość posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów