Makowianki wielkanocne

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1942
Makowianki wielkanocne
fot. spin spin / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 600 g masy makowej
  • 15 g rodzynek
  • Na ciasto:
  • 700 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru.

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć ze śmietaną i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Wbić do tego jajka, wlać żółtko, dodać roztarte drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę, podsypać mąką, rozwałkować na grubość 0,7 mm i wyciąć w nim krążki o średnicy 15 cm. Pozostałe ciasto ponownie rozwałkować i wyciąć z niego podłużne paski o szerokości do 1 cm. Na wycięte krążki ciasta nałożyć łyżką gotową masę makową i całość zlepić w kulę. Kulę ciasta obtoczyć w rodzynkach i oblepić pociętymi plastrami ciasta w kształcie krzyża. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów