Kremówki papieskie

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 51290
Kremówki papieskie
fot. Piotrus (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 40 dag mąki
  • 1 kostka masła
  • 15 dag cukru
  • 15 żółtek
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy
  • 1 l mleka

Opis przygotowania:

Na kremówki najlepsze jest ciasto francuskie, które wykonujemy z następujących składników: 30 dag mąki, 30 dag masła, 1 całego jajka, 1 łyżki octu i 2 łyżek wody. Z powyższych produktów zarobić ciasto, jak na pierogi. Po wyrobieniu odstawić je pod przykryciem na 1 godzinę. Następnie ciasto rozwałkować z lekko rozsmarowanym masłem, podsypując niewielką ilością mąki. Ciasto złożyć w kwadraty i ponownie je rozwałkować, do całkowitego wyrobienia, potem ciasto podzielić na dwie połówki i upiec w temperaturze 180°C. Masę do ciasta wykonujemy z 15 żółtek, 15 dag cukru, 1 l mleka, 1 kostki masła, 1 szklanki mąki i 0,5 torebki cukru waniliowego. Żółtka do masy utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać szklankę mleka i dokładnie wymieszać. Dodać szklankę mąki, nadal mieszając całość. Pozostałe mleko zagotować, a następnie wlać do niego wymieszane żółtka z mąką. Masę gotować przez 3 minuty na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Po ugotowaniu ostudzić, dodać lekko rozgrzane masło i utrzeć z nim całą masę. Gotową masę nałożyć na jedną z połówek wcześniej upieczonego ciasta francuskiego i nakryć drugą połówką. Kremówki posypać cukrem pudrem i podawać lekko zmrożone.

27 komentarzy

bardzo smaczna jest ta kremówka papieska

mniam,mniam ,superowa proszę o więcej przepisów

gdyby tak jeszcze wiadomo było na jaką blachę.... marzenie

pyszna ta kremówka wszyscy zjedli ze smakiem papieska kremówkę

Ciasto kupilam, ale krem zrbilam wg przepisu i musze powiedziec, ze w koncu znalazlam to czego szukalam! Najlepsze kremowki "wlasnej roboty" jakie jadlam! Goscie tez byli zachwyceni. Dziekuje za ten przepis.

nie rozumiem o co chodzi z tym masłem.Lekko rozgrzane czyli rozpuścić czy ma poleżeć trochę żeby nie było prosto z lodówki???

witam dodalam szklanke maki pszennej do kremu i krem byl tak rzadki ze wyjeżdzał na wszystkie możliwe strony!

az 15 z?tek ja daje tylko 3 do kremu

jak ma byc Papieska to trzeba 15 żółteka jak dasz 3 to bedzie tylko kremówka

Pychota ciasto JANA PAWŁA 2

mam
pytanie czy do tej kremówki jest jeszcze dodatkowa piana?

Nie ma dodatkowej piany. Tylko to co w przepisie

jami jami pychota moje maluchy tak wcinały, że aż im się uszy trzęsły...

Ehh za długie to... zrąbałem w połowie xD

krem kupilam gotowy jest juz w sklepie a ciasto =7jaj 20deko maki 1łyzeczka proszku 15dk cukru jaja utrzec do białosci dodac make piec 30min. 180 stopni pyszne . ania

jeszcze nie jadłem ale mam nadzieję, że zasmakuje

dlaczego Aż 15 żółtek ?

Tyle żółtek??? szkoda zdrowia, sam cholesterol !!!

No właśnie... chciałbym bardzo spróbować...ale obawiam się że tak przygotowany krem będzie za rzadki i lejący... Na pewno zwykła mąka a nie ziemniaczana?

Z tego nie wychodzi żaden krem tylko zwyczajny budyń taki jak z saszetki, jednym słowem przepis do dupy, to powinno się nazywać ciasto francuskie z budyniem a nie kremówki papieskie!!!!!.Bardzo się zawiodłem na przepisie NIE POLECAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

" po maturze chodziliśmy na kremówki ' i tu następuje błogi i tajemniczy śmiech JP2. A ja się pytam czemu nie na wódeczkę czy piwko. Prosta sprawa ówczesne wadowickie kremówki zawierały w masie znaczną ilość spirytusu a raczej dobrego bimbru i początkującym amatorom wrażeń w połączeniu z masą jajeczną dawały niezły wykop. Koniec i basta w kremówkach wadowickich musi być alkohol.

15 żółtek chyba ktoś zwariował,który cukiernik by nie zbankrutował.To chory przepis.

pyszne ale w przepisie błędy ortograficzne

Krem będzie rzadki jeśli zamiast ,,ubić" mikserem , połączymy masło o temp.pokojowej z masą budyniową za pomocą końcówki miksującej.Pozdrawiamy

W przepisie nie zauważyłam błędów ortograficznych, a ten kto się wypowiedział w ten sposób, sam powinien popracować nad ortografią, a szczególnie nad interpunkcją.

bardzo spoko. :-) poleccccam