Mämmi (wielkanocny deser fiński)

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4323
Mämmi (wielkanocny deser fiński)
fot. gorriti / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g melasy z trzciny cukrowej
  • 300 g żyta
  • 100 ml śmietany 18 %
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • starta skórka z 1 pomarańczy

Opis przygotowania:

Żyto opłukać pod bieżącą wodą, zalać je 2 szklankami lekko osolonej wody i pozostawić przez 24 godziny w ciepłym miejscu, aby napęczniało. Po tym czasie ugotować je do miękkości w wodzie w której się moczyło i odparować. Następnie utłuc tłuczkiem na drobne kawałeczki i wymieszać z mąką żytnią. Wymieszane składniki przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, dodać do tego startą skórkę z pomarańczy, wlać melasę z trzciny cukrowej, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem do czasu, aż całość zgęstnieje. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Wszystko zalać śmietaną i posypać cukrem pudrem.

1 komentarz

czy to jest zdrowe?

Podobne przepisy