Jajka z pastą majonezowo-pomidorową

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2014
Jajka z pastą majonezowo-pomidorową
fot. whitneyinchicago / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 12 jaj
  • Na pastę:
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki octu z czerwonego wina
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • sól

Opis przygotowania:

Jajka przełożyć do większego garnka, po czym zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo i odcedzić. Następnie obrać ze skorupek, przekroić na połówki i wydrążyć żółtka. Żółtka przełożyć do miski.

Przygotować pastę: do żółtek dodać majonez, przecier pomidorowy, wlać ocet z wina czerwonego oraz dodać obrany i przepuszczony przez praskę czosnek. Całość doprawić do smaku pieprzem i solą, po czym wszystko zmiksować mikserem na jednolitą masę. Gotową masę przełożyć do szprycy i napełnić nią wydrążone jajka.

Wszystko posypać mieloną papryką chili i przełożyć na tackę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów