Papryka z kaszą gryczaną i pieczarkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2122
Papryka z kaszą gryczaną i pieczarkami
fot. La.blasco / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 czerwone papryki
  • 4 pieczarki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz ziołowy

Opis przygotowania:

Warzywa oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Paprykę przekroić w poprzek na połówki i wydrążyć środki. Pieczarki pozbawić błony i pokroić w cienkie plastry. Kaszę gryczana dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, zalać ją 1 l lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojone pieczarki, smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu, następnie ściągnąć z ognia i wymieszać z ugotowaną wcześniej kaszą. Całość doprawić do smaku pieprzem ziołowym oraz szczyptą soli, dokładnie wymieszać i napełnić wydrążone papryki. Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec przez 15 minut. Upieczone wyciągnąć i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów