Królik w sosie grzybowo-pietruszkowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2421
Królik w sosie grzybowo-pietruszkowym
fot. Mr Martineau / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 900 g mięsa z królika
  • 15 g suszonych prawdziwków
  • 4 łyżki oleju
  • 3 szklanki czerwonego wina półsłodkiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka mielonego jałowca
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso z królika, grzyby oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Mięso wraz z grzybami przełożyć do rondla. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do składników w rondlu. Całość oprószyć mielonym jałowcem, zalać czerwonym winem i wstawić na 4 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć składniki z lodówki, mięso wyciągnąć z zalewy, oprószyć pieprzem oraz solą i zrumienić na rozgrzanym oleju w rondlu. Zrumienione ponownie zalać zalewą z grzybami i gotować do miękkości na średnim ogniu. Masło stopić na patelni, dodać mąkę, wymieszać i zrobić jasną zasmażkę. Do zasmażki dodać pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki i smażyć przez 40
sekund na średnim ogniu. Potem połączyć z gotowanymi składnikami, dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów