Ciasto bananowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1412
Ciasto bananowe
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 170 g masła
  • 170 g brązowego cukru
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 70 g mielonych orzechów włoskich
  • 3 jajka
  • 3 banany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru

Opis przygotowania:

Banany umyć, obrać ze skóry pokroić drobno i zmiksować mikserem. Zmiksowane przełożyć do miski, zasypać brązowym cukrem, mielonymi orzechami oraz mielonym imbirem. Następnie wbić do tego jajka i zmiksować. Do miksowanych składników wsypać stopniowo mąkę i proszek do pieczenia, wlać olej słonecznikowy i całość ponownie zmiksować na jednolitą masę. Gotową masę przełożyć na blachę do pieczenia, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i podzielić na porcje.

2 komentarze

Kiedy dodajemy masło?

Maslo dodaj po wbiciu jajek i rszem z nimi dobrze zmiksować. A potem dalej jak w przepisie.

Podobne przepisy