Torcik wielkanocny

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2095
Torcik wielkanocny
fot. jamieanne / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 200 g gotowych cukierków-jajek
  • 100 g białej czekolady
  • 2 okrągłe suche wafle
  • Na polewę:
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka ciemnego rumu
  • Na wypełnienie:
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 150 g serka mascarpone
  • 4 łyżki zaparzonej kawy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao

Opis przygotowania:

Przygotować polewę: czekoladę połamać na drobne kawałeczki i rozpuścić na małym ogniu razem z rumem. Rozpuszczoną przelać na okrągłe, suche wafle, po czym dokładnie rozsmarować łopatką, włożyć do lodówki i pozostawić do zastygnięcia.

Przygotować wypełnienie: śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę. Wlać do niej przestudzoną, zaparzoną kawę, dodać ser mascarpone, wsypać kakao i całość zmiksować ponownie na jednolitą masę.

Powstałą masę przełożyć na wafel z czekoladą i nakryć drugim waflem z czekoladą. Dodać do tego cukierki-jajka i posypać startą na tarce białą czekoladą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów