Torcik wielkanocny

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Torcik wielkanocny

    Dodane przez: iwona

    jamieanne / CC-BY-ND 2.0

Składniki

  • 200 g gotowych cukierków-jajek
  • 100 g białej czekolady
  • 2 okrągłe suche wafle
  • Na polewę:
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka ciemnego rumu
  • Na wypełnienie:
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 150 g serka mascarpone
  • 4 łyżki zaparzonej kawy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao

Opis przygotowania

Przygotować polewę: czekoladę połamać na drobne kawałeczki i rozpuścić na małym ogniu razem z rumem. Rozpuszczoną przelać na okrągłe, suche wafle, po czym dokładnie rozsmarować łopatką, włożyć do lodówki i pozostawić do zastygnięcia.
Przygotować wypełnienie: śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę. Wlać do niej przestudzoną, zaparzoną kawę, dodać ser mascarpone, wsypać kakao i całość zmiksować ponownie na jednolitą masę. Powstałą masę przełożyć na wafel z czekoladą i nakryć drugim waflem z czekoladą. Dodać do tego cukierki-jajka i posypać startą na tarce białą czekoladą.

0 komentarzy

Podobne przepisy