Warzywa smażone z ananasem i ryżem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4221
Warzywa smażone z ananasem i ryżem
fot. moonlightbulb / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 łyżki oleju
  • 2 ziemniaki
  • 1 brokuł
  • 1 ananas
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki ryżu
  • 0,5 szklanki wody
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz ananasa dokładnie umyć i osączyć z wody. Brokuła podzielić na różyczki. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w cienką słomkę. Ananasa obrać ze skóry, a miąższ pokroić drobno. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, po czym osączyć z wody i przesypać go na rozgrzany olej na patelni. Następnie smażyć do czasu, aż zbrązowieje. Wtedy dodać do niego pokrojone wcześniej warzywa i ananasa, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zalać wodą i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości składników. Podczas duszenia wszystko przemieszać od czasu do czasu drewnianą łyżka. Gotowe danie podawać w naczyniu, w którym się dusiło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów