Warzywa smażone z ananasem i ryżem

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 4 łyżki oleju
  • 2 ziemniaki
  • 1 brokuł
  • 1 ananas
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki ryżu
  • 0,5 szklanki wody
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa oraz ananasa dokładnie umyć i osączyć z wody. Brokuła podzielić na różyczki. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w cienką słomkę. Ananasa obrać ze skóry, a miąższ pokroić drobno. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, po czym osączyć z wody i przesypać go na rozgrzany olej na patelni. Następnie smażyć do czasu, aż zbrązowieje. Wtedy dodać do niego pokrojone wcześniej warzywa i ananasa, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zalać wodą i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości składników. Podczas duszenia wszystko przemieszać od czasu do czasu drewnianą łyżka. Gotowe danie podawać w naczyniu, w którym się dusiło.

0 komentarzy

Podobne przepisy