Żeberka jagnięce z pistacjami i sosem sojowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3540
Żeberka jagnięce z pistacjami i sosem sojowym
fot. miriam_kato / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 150 ml ciemnego sosu sojowego
  • 6 łyżek oleju
  • 4 żeberka jagnięce
  • 2 szklanki tłuczonych pistacji
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu do dekoracji
  • 1 żółta cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki mielonego jałowca
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Cukinię pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić nasion i również pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanych 2 łyżkach oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone warzywa, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do miękkości na średnim ogniu. Żeberka wysmarować pozostałym olejem, po czym oprószyć je pieprzem, solą i mielonym jałowcem, przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec do miękkości, a gotowe wyciągnąć z piekarnika, podzielić na porcje, obtoczyć tłuczonymi pistacjami i dodać do składników na talerzu. Gotowy sos sojowy rozgrzać w rondlu na małym ogniu, po czym przelać go do całości. Wszystko udekorować gałązkami świeżego rozmarynu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów