Przepiórki z polentą i sosem figowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2391
Przepiórki z polentą i sosem figowym
fot. miriam_kato / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g wędzonego boczku
  • 4 łyżki masła
  • 2 przepiórki
  • pieprz
  • sól
  • Na polentę:
  • 3 szklanki wody
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • Na sos figowy:
  • 250 g suszonych gig
  • 200 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbęk czosnku

Opis przygotowania:

Przepiórki sprawić, oczyścić z piór, wnętrzności i dokładnie umyć pod bieżąca wodą. Następnie osączyć z wody, wysmarować masłem, oprószyć pieprzem oraz solą i zawinąć z plastry wędzonego boczku. Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec do miękkości mięsa.

Przygotować polentę: zagotować wodę w rondlu i wsypywać do niej stopniowo mąkę kukurydzianą. Całość gotować na dużym ogniu i mieszać drewnianą łyżką do czasu, aż składniki zgęstnieją. Wtedy zmniejszyć ogień i dodać do tego masło oraz szczyptę soli. Gotować na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się masła i uzyskania gęstej masy ze składników. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Do gotowej polenty dodać upieczone przepiórki.

Przygotować sos figowy: czosnek obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Cztery figi pokroić na kawałki i dodać do polenty, a pozostałe pokroić w drobną kostkę i dodać do zeszklonego czosnku. Następnie wlać do tego bulion warzywny, doprawić do smaku szczyptą soli i zagotować. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów