Sałatka z tuńczyka z jabłkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2791
Sałatka z tuńczyka  z jabłkiem
fot. RBerteig / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g wędzonego tuńczyka
  • 100 g zielonego groszku w zalewie
  • 2 jabłka Gloster
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • pieprz
  • sol

Opis przygotowania:

Warzywa oraz jabłka umyć i osączyć z wody. Łodygi selera pokroić w kostkę, po czym przełożyć do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i zagotować. Potem odcedzić i przełożyć do miski. Jabłka przekroić na połówki i pozbawić gniazd nasiennych. Miąższ z jednej połowy jabłka pokroić w cienkie plastry, a pozostały pokroić w drobną kostkę i połączyć z łodygami selera. Następnie dodać do tego rozdrobnionego na kawałki tuńczyka, osączony z zalewy zielony groszek oraz pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki. Całość doprawić do smaku pieprzem, sola oraz mielonym imbirem, dodać majonez i wszystko dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę przełożyć do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów