Zapiekanka z sera, bakłażana i szpinaku

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3215
Zapiekanka z sera, bakłażana i szpinaku
fot. pelican / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 15 g tartego sera gouda
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • pęczek świeżego szpinaku
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Bakłażana pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojony drobno szpinak i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie smażone składniki ściągnąć z ognia i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Dodać do tego pokrojonego bakłażana, paprykę, oprószyć pieprzem oraz solą i posypać tartym serem żółtym. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec do czasu, aż ser całkowicie się roztopi. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekało.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów