Chazuke

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2177
Chazuke
fot. janineomg / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 10 g suszonej moreli
  • 2 szklanki ryżu
  • 2 suszone czerwone papryczki chili
  • 2 płaty suszonego norii
  • 1 łyżka zielonej herbaty liściastej
  • sól

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Papryczkę chili pokroić na kawałki. Suszone morele sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, po czym osączyć z jej nadmiaru i pokroić w drobną kostkę. Liście nori oraz herbatę zieloną sparzyć 1 szklanka wrzącej wody i pokroić na kawałeczki. Następnie wszystkie pokrojone składniki przełożyć do rondla, zalać je bulionem warzywnym i zagotować na średnim ogniu. Zagotowane, doprawić do smaku szczyptą soli, ciągnąć z ognia i połączyć z ugotowanym wcześniej ryżem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów