Sajgonki z krewetkami i rukolą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2114
Sajgonki z krewetkami i rukolą
fot. pelican / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 150 ml sosu chili
  • 8 krewetek mrożonych
  • 4 papieru ryżowe
  • 2 szklanki kleistego ryżu
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 liść białej kapusty
  • 1 liść czerwonej kapusty
  • 1 marchew
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • pęczek rukoli
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Liście kapusty białej i czerwonej sparzyć 1 szklanką wrzącej wody. Marchew pokroić w talarki. Sos chili przelać na talerz. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Następnie papier ryżowy namoczyć letnią wodą, przekroić na połówki i nałożyć na niego ugotowany wcześniej ryż. Dodać do tego oczyszczone krewetki, rukolę i całość zawinąć w rulony. Zawinięte rulony włożyć do odpowiedniego rondla, zalanego do połowy wodą i gotować na średnim ogniu przez 4 minuty pod przykryciem. Ugotowane wyciągnąć z wody i wyłożyć na sos chili na talerzy. Wszystko posypać sparzoną wcześniej kapustą, pokrojona marchewką i udekorować majonezem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów