Tarta ziemniaczana

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • Na ciasto:
  • 120 g mrożonego masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła do wysmarowania formy
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • szczypta soli
  • Wypełnienie:
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 kg batatów
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Na polewę:
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 10 g tłuczonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka cukru

Opis przygotowania

Mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać ze szczyptą soli, cynamonem oraz cukrem. Potem dodać do tego pokrojone masło, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione zbić w kulę, po czym zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 0,7 mm. Rozwałkowane przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia.
Przygotować wypełnienie: bataty obrać ze skóry, umyć, zalać 2 l wody i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, wlać do nich sok pomarańczowy, wbić jajka, wsypać cukier brązowy, gałkę muszkatołową i całość dokładnie utłuc na jednolitą masę i wymieszać. Masę przełożyć na ciasto i całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C. Piec na złoty kolor, potem wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować polewę: śmietanę kremówkę zmiksować mikserem z cukrem i przełożyć na upieczone ciasto. Czekoladę gorzką połamać na drobne, przełożyć do rondla, roztopić na płynną masę na małym ogniu i przelać na ciasto.
Wszystko posypać tłuczonymi orzechami włoskimi.

0 komentarzy

Podobne przepisy