Pstrągi w kaszy mannej

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1554
Pstrągi w kaszy mannej
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 150 g kaszy manny
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pstrągi
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 liść bananowca
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól

Opis przygotowania:

Liść bananowca umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Pstrągi oczyścić z wnętrzności i naciąć ostrym nożem na całej długości ryb. Jajka roztrzepać widelcem na talerzu. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do roztrzepanych jajek. Wsypać do tego mieloną paprykę chili, imbir i dokładnie rozmieszać. Następnie dodać oczyszczone ryby i moczyć przez 15 minut. Kaszę mannę przesypać na talerz, po czym obtoczyć w niej namoczone ryby, włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor z obu stron. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na liść bananowca.

0 komenatrzy

Podobne przepisy