Sałatka z papryką nadziewaną

wd2005

Autor:

Przepisów: 3516

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Sałatka z papryką nadziewaną

    Dodane przez: wd2005

    pelican / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 30 w wędzonego boczku
  • 30 ml jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 czerwone papryki
  • 2 marchewki
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 cebula
  • 1 kapusta pekińska
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę pekińską pokroić na kawałki i wyłożyć do miski. Boczek pokroić w kostkę, po czym zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i dodać do wyłożonej kapusty pekińskiej. Składniki oprószyć pieprzem oraz solą, zalać jogurtem naturalnym i dokładnie wymieszać. Wymieszane przełożyć na talerz. Paprykę przekroić w górnej części i pozbawić nasion. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną w drobną kostkę marchew i smażyć na średnim ogniu przez 2,5 minuty. Potem smażone składniki ściągnąć z ognia i wymieszać z ugotowanym wcześniej ryżem. Wymieszanymi składnikami napełnić wydrążone papryki. Nadziane papryki wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C i piec, do czasu, aż papryka będzie miękka. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i dodać do całości.

0 komentarzy

Podobne przepisy