Perlica po staropolsku

perlica

Autor:

Przepisów: 4

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • tuszka Perliczki Wielkopolskiej DROP 1,3 - 1,5 kg
  • 15 dag słoniny (3-4 szerokie płaty, a resztę przygotować do szpilkowania)
  • 2 dag bułki tartej
  • 10 dag masła
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn do smaku

Opis przygotowania

Tuszkę perliczki opłukać i osuszyć, naszpikować słoniną, od wewnątrz nasmarować masłem, posypać solą, pieprzem i rozmarynem od wewnątrz i zewnątrz, od zewnątrz obłożyć szerokimi plastrami słoniny i owinąć nitką. Odłożyć w chłodne miejsce na ok. 1 dobę. Piec w piekarniku w foremce lub naczyniu żaroodpornym w temp. 180 st. C ok. 1 godzinę. Pod koniec pieczenia, posypać tuszkę bułką tartą, zwiększyć temp. Do 230 st. C i polewać rozpuszczonym masłem. Piec do momentu aż skórka nabierze ciemno - złocistego koloru.

0 komentarzy

Podobne przepisy