Perlica po staropolsku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1645

Składniki:

  • tuszka Perliczki Wielkopolskiej DROP 1,3 - 1,5 kg
  • 15 dag słoniny (3-4 szerokie płaty, a resztę przygotować do szpilkowania)
  • 2 dag bułki tartej
  • 10 dag masła
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn do smaku

Opis przygotowania:

Tuszkę perliczki opłukać i osuszyć, naszpikować słoniną, od wewnątrz nasmarować masłem, posypać solą, pieprzem i rozmarynem od wewnątrz i zewnątrz, od zewnątrz obłożyć szerokimi plastrami słoniny i owinąć nitką. Odłożyć w chłodne miejsce na ok. 1 dobę. Piec w piekarniku w foremce lub naczyniu żaroodpornym w temp. 180 st. C ok. 1 godzinę. Pod koniec pieczenia, posypać tuszkę bułką tartą, zwiększyć temp. Do 230 st. C i polewać rozpuszczonym masłem. Piec do momentu aż skórka nabierze ciemno - złocistego koloru.

Autor: perlica

0 komenatrzy

Podobne przepisy