Mapo tofu

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g karkówki wieprzowej
  • 200 g białej fasoli w zalewie
  • 200 g jedwabistego tofu
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 dymki ze szczypiorkiem
  • 1 łyżka pikantnego sosu chili
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Szczypiorek oraz mięso umyć i osączyć z wody. Mięso pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek pokroić drobno. Dymkę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojone mięso, pokruszone drobno tofu oraz osączoną z zalewy białą fasolę. Wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą, pikantnym sosem chili, po czym dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso będzie miękkie, całość ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

0 komentarzy

Podobne przepisy