Mapo tofu

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2241
Mapo tofu
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g karkówki wieprzowej
  • 200 g białej fasoli w zalewie
  • 200 g jedwabistego tofu
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 dymki ze szczypiorkiem
  • 1 łyżka pikantnego sosu chili
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Szczypiorek oraz mięso umyć i osączyć z wody. Mięso pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek pokroić drobno. Dymkę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojone mięso, pokruszone drobno tofu oraz osączoną z zalewy białą fasolę. Wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą, pikantnym sosem chili, po czym dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso będzie miękkie, całość ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów